Vreemdelingen en asielzoekers

Vluchtelingen

Elke vreemdeling die in België aankomt, kan asiel aanvragen. Maar niet iedereen zal als vluchteling worden erkend. Eerst moet de asielzoeker een asielprocedure doorlopen.

Asielzoekers krijgen materiële hulp van het OCMW; als ze eenmaal erkend zijn kunnen ze financiële hulp krijgen.

Nuttige links :
www.vreemdelingenrecht.be
www.fedasil.be

Welke hulp krijg je?

Asielzoekers die sinds juni 2007 in ons land zijn ontvangen materiële steunverlening bij de aanvang van hun asielprocedure en dit tot ze een verblijfsstatuut verkregen of uitgeprocedeerd zijn.

Vreemdelingen met een verblijfsstatuut kunnen financiële steun verkrijgen via het OCMW in afwachting van een tewerkstelling. De financiële steun die ze eventueel van het OCMW ontvangen is het equivalent van het leefloon.

Overzicht bedragen leefloon.

In ons land verblijven ook een heel aantal illegale asielzoekers. Zij mogen niet werken en ontvangen geen materiële of financiële steun. Deze illegalen hebben enkel recht op dringende medische hulp.

Lokaal Opvanginitiatief

De OCMW’s hebben wettelijk een belangrijke opdracht in de opvang van asielzoekers. Vroeger bestond die opdracht vooral uit het verlenen van financiële steun. Hierdoor verzonken asielzoekers dikwijls in de anonimiteit en was er van georganiseerde begeleiding bijna geen sprake.

Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) vertrekt net van die georganiseerde begeleiding. Op 23 januari 2001 sloot OCMW Heist-op-den-Berg een overeenkomst met de Minister van Maatschappelijke Integratie tot opvang van asielzoekers binnen de structuur van een plaatselijke LOI.

Het LOI van Heist-op-den-Berg bestaat uit 6 woningen, verspreid over de ganse gemeente. Deze huizen bieden plaats aan 28 bewoners waarvan 10 niet begeleide minderjarige vreemdelingen.

Asielzoekers kunnen tijdens hun asielprocedure in materiële opvang verblijven. Deze materiële opvang kan worden aangebonden in opvangcentra (federaal georganiseerd of door het Rode Kruis) , alsook in de Lokale Opvanginitiatieven. De financiële steun van personen in materiële opvang blijft beperkt tot een wekelijks leefgeld voor o.a. de aankoop van voeding.

Vanuit het OCMW volgen 2 maatschappelijk assistenten het leven in het Lokaal Opvanginitiatief goed op en wordt ook veel aandacht besteed aan integratie van de bewoners in de Heistse en de Vlaamse gemeenschap. Bij hen kan je terecht met al jouw vragen.

 

Contact

Lokaal opvanginitiatief
Contactpersonen: Els Liekens, Tom Cruyplants,
Elise Schoovaerts
Stationsstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 25 79 73, fax 015 25 79 79,
mail loi@ocmw-heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur en 19 - 20 uur
Di. 9 - 12 uur
Wo. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Do. 9 - 12 uur
Vr. 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur