Teken

Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtige beestjes ter grootte van een speldenkop die bloed zuigen bij mens en dier. Een tekenbeet is pijnloos en meestal ook onschuldig. Toch kan een teek besmet zijn met een bacterie, hierdoor kan een tekenbeet leiden tot de ziekte van Lyme. Het risico dat je de ziekte doormaakt als gevolg van een tekenbeet wordt in West-Europa op minder dan 1% geschat.

Wat te doen na een tekenbeet?

Verwijder de teek zo snel mogelijk, liefst binnen de eerste 12 tot 24 uur en bij voorkeur met een tekenpincet. Neem de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek hem er voorzichtig uit. Ontsmet daarna de wonde en noteer de dag van de beet.

Ga naar de huisarts als je na enkele dagen of weken een grote, rode kring (doorsnede groter dan 5 cm) rond de tekenbeet en/of griepachtige verschijnselen krijgt. Zwangere vrouwen gaan best onmiddellijk na een tekenbeet langs bij de huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Draag beschermende kledij wanneer je de natuur intrekt: lange mouwen, lange broek, gesloten schoenen en een hoofddeksel. Blijf op de paden en vermijd contact met struiken en hoog gras. Controleer jezelf (en je kinderen) na een dagje natuur op tekenbeten. Inspecteer vooral liezen, oksels, knie- en elleboogholten en de hoofdhuid grondig.

Wil je meer weten?

  • raadpleeg dan de infofolder over teken

Voor meer informatie over tekenbeten

Downloads