Isabelle Beernaert presenteert La Dame en Noir

Wanneer

  • donderdag 28 november 2024 van 20:00 tot 21:30 uur

Locatie

CC Zwaneberg
Cultuurplein 1 , 2220 Heist-op-den-Berg

Isabelle Beernaert heeft opgemerkt dat in al haar stukken een mysterieus vrouwelijk karakter gehuld in zwarte kledij, ten tonele verschijnt. Hierdoor besefte ze dat er altijd al een aanwezigheid was van iets essentieels die ze dieper aan het onderzoeken is ; de donkere moeder.

La Dame En Noir is een karaktervol en krachtig totaalspektakel voor jong en oud met moderne dans & live percussie ; de hartslag van de aarde.

Dans, zang, gesproken woord, decor, muziek, en visuals smelten samen tot een mystieke en resonerende ervaring. De klanken van organische drums, Noord-Afrikaanse-, Hebreeuwse-, Arabische- en Iberische muziek nemen je mee op een reis door alle windrichtingen, culturen en talen.

In zwart zijn alle kleuren aanwezig. Het zwarte absorbeert. Zwart is de kleur van de rust, stilte en duisternis die nodig is om een zaad te doen ontkiemen. Een kind in de baarmoeder verkeert in het donker. Voordat de lente komt, is er de winter.

Zwart is zwanger van licht.

"There is only black light between the stars. It may seem that it's darkness, but it's really black light. There is no such thing as darkness. Darkness is a human concept. There's only black light between the stars."
― Frederick Lenz


DE DONKERE MOEDER

De oude gestalte van de Donkere Moeder maakt momenteel wereldwijd haar terugkeer in ons bewustzijn. Hiermee luidt ze het einde van een tijdperk in, dat tegelijkertijd een nieuw begin symboliseert. Het is een periode van spirituele evolutie waarin de mens zich meer bewust wordt van de energetische verbondenheid met Moeder Aarde.

De Donkere Moeder vertegenwoordigt de diepe, donkere schoot van het kosmische begin, waarin Donker en Licht in harmonie samensmelten, zowel op collectief als individueel niveau.

Je ziet haar verschijnen in de gedaante van de Zwarte Venus uit de oertijd, de Zwarte Oermoeder Mari van de Basken, de Zwarte Moedergodin Ana van de Kelten, en in Oosterse Zwarte Godinnen zoals Isis, Artemis, Kybele en Venus. Tot slot manifesteert ze zich in Sara, de zwarte stammoeder van de zigeuners, als de verheven zwarte Madonna. Een tijdloze en universele viering van de Donkere Moeder, die haar mystieke invloed laat zien in de rijkdom van menselijke geschiedenis en cultuur.

Credits

Organisator
-
Daniel Philippe Borst
Dancers On Stage Belgie ism Stichting Dancers On Stage Nederland


Script
-
Isabelle Beernaert


Choreografie, scenografie en regie
-
Isabelle Beernaert


Lichtontwerp
-
Isabelle Beernaert & Frederic Reggers


Muziek
-
Drumcomposities van Taiko meester Bart Gits zullen een muzikale rode draad vormen, maar natuurlijk staat Isabelle Beernaert zoals gewoonlijk voor muzikale diversiteit. Stukken vanuit alle windrichtingen en culturen van o.a. Estas Tonne, Byron Metcalf, en Sona Jobarteh, zorgen ervoor dat de muzikale reis net zo intens en cultureel divers zal zijn als de dans.


Floral Decor
-
Tom De Houwer


Visuals
-
Janosh

Organisatie

Dancers on Stage
Zone du Grand, Pre 2 , 9690 Kluisbergen