Afvalcontainers

Restafval en groenafval (gft)

DIFTAR is de afkorting van geDIFferentieerd TARief. DIFTAR maakt het mogelijk om de kosten voor restafval- en gft-verwerking rechtvaardig te verdelen. Naarmate je minder afval meegeeft, zal je minder betalen. Dat vormt een goede prikkel om afval te verminderen en beter te sorteren. 

Tijdens de ophaalronde wordt de restafval- of gft-container voor en na lediging gewogen. Door het gewichtsverschil is de hoeveelheid afval die je meegeeft meteen gekend. Afval dat bij lediging in de container achterblijft, wordt niet aangerekend.

Reparatie of vervanging van een container
Als bij de ophaling je container werd beschadigd, kan je bellen met de DIFTAR-informatielijn 0800 97 687. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor de herstelling of vervanging van de container. Dat is gratis. Alleen als de DIFTAR-container door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar geworden is (bv. de container is gesmolten omdat je er hete as in gooide) wordt de reparatie of vervanging aangerekend.

Containers vergrendelen
Ervaring met DIFTAR leert dat er weinig tot geen misbruiken zijn. Als je je container toch wil afsluiten, kan je een slot laten plaatsen. Voor het slot betaal je eenmalig 35 euro. Het slot kan enkel door de gebruiker en door de ophaaldienst worden geopend. Je kan een slot aanvragen gratis DIFTAR-informatielijn 0800 97 687.

Papier en karton

Papier en karton worden maandelijks aan huis opgehaald in de daarvoor voorziene gele container. Papier en karton kan je ook naar het recyclagepark brengen.

Wat bij verhuis?

De gft-container, grijze restafvalcontainer, gele papiercontainer en blauwe glasbak horen bij de woning. Neem ze dus niet mee naar je nieuwe adres, maar laat ze staan. Op het moment dat je je gaat inschrijven op je nieuwe adres op het gemeentehuis, worden de containers geblokkeerd. Bij verhuis zijn er twee mogelijkheden:

  • Je verhuist naar een andere gemeente. Dan kan je je containers opzeggen en wordt het resterende saldo teruggestort op jouw rekening. Dit kan vanaf het moment dat je in je nieuwe gemeente bent ingeschreven.
  • Je verhuist naar een ander adres binnen dezelfde gemeente. Dan wordt je betaalde voorschotbedrag overgedragen naar je nieuwe adres, nadat je bent langsgeweest bij Burgerzaken om je verhuis door te geven.

Documenten

Externe links