Collectiestuk in de kijker: setlist Maynard Ferguson

Lijst

Hoewel het blaadje louter enkele jazznummers vermeldt, herinnert het aan een opmerkelijke gebeurtenis in de meer recente geschiedenis van Hnita Jazz Club: de passage van trompettist en bandleider Maynard Ferguson, in juli 1992. Ferguson trok in die periode voor een 14-daagse tournee door Europa. Op 2 juli vloog hij van New York (waar hij daags voordien een concert speelde in Carnegie Hall) naar Stockholm (concert op 3/7). Nadien volgden concerten in Kassel (4/7), München (8/7), Frankfurt (9/7), Berlijn (10/7), Kristianstad (11/7), Wiesen (12/7) en Wigan (15/7).

Daartussenin (5 tot 7 juli) zakte Ferguson af naar Heist-op-den-Berg. Drie (!) opeenvolgende dagen stond hij er op het podium met zijn Big Bop Nouveau Band. Hij had een goede reden om hier zo lang te vertoeven, namelijk de live opname van zijn nieuwe cd Footpath Café. Gezien zijn internationale faam, is het bijzonder dat hij Juuls Hnita Jazz Club als tijdelijke opnamestudio koos – en iets waar de Heistenaars terecht fier op mogen zijn. Jazzliefhebbers herkennen op het gele blaadje ongetwijfeld de titeltracks van die uitgave (met het nummer Birdland als extraatje).

Het driedaagse bezoek in 1992 was niet de eerste keer dat Juul en Ferguson elkaar ontmoetten; Juul nodigde hem en zijn Big Band in 1968 uit in het kader van Jazz Bilzen. Het was één van de topjaren van het festival, met onder meer ook Dexter Gordon, Archie Shepp en Clark Terry op de affiche.

Een jaar later (1969) nodigde Juul Ferguson opnieuw uit voor concerten in Brussel en Heist. Die lijken niet te hebben plaatsgevonden, al zijn de precieze redenen ons niet bekend. Ferguson lijkt sowieso niet vaak in België op het podium gestaan te hebben. Als we de website mftourdates.net mogen geloven (met een overzicht van Fergusons tournees, goed gedocumenteerd vanaf de jaren ’70), gaat het – los van zijn passages in Heist – om twee concerten: in 1972 trad hij op in het Casino in Blankenberge, in 1980 in de Brusselse Jazz Club. Ook voor het concert in Blankenberge fungeerde Juul als tussenpersoon.

Aan de basis van de gemiste concerten in 1969 liggen allicht de drukke agenda van de bandleider, naast, vooral, financiële beperkingen. Een wereldster mét band laten overvliegen is nu eenmaal geen sinecure. Ook Ferguson zelf stond er van versteld dat hij vanaf eind jaren ’80 wél veelvuldig speelkansen kreeg buiten het Amerikaanse continent. In een interview met Chuck Berg voor Jazz Educators Journal (het tijdschrift van de International Association for Jazz Educators, lente 1990) liet hij optekenen: “I find it funny that now we’re getting offers from all over Europe as a result of the new album and all the publicity on the new music. I remember that the booking people used to ask in regard to European tours, ‘Maynard, couldn’t you just throw a rhythm section together and come over’ because of the expenses – the travel, hotels, advertising and promotion. But, of course, I’d insist on my big band, so (laugh) there would be a slight conflict there. But, now they’re talking about Big Bop Nouveau, and even the super big band, the 16-piece outfit. The same thing with the Japanese. So, now, everybody loves the big band.

Ook Juul ‘loved’ Ferguson en zijn bigband. In 1991, een jaar voor de opnames van Footpath Café, was Ferguson een eerste keer te gast in Heist-op-den-Berg. Met de Big Bop Nouveau Band trad hij er twee avonden na elkaar op (15 en 16 mei), een event dat ook in het buitenland op de nodige belangstelling kon rekenen: de tweede set van 16 mei werd vanuit Hnita Jazz Club integraal uitgezonden in Sesjun, het jazz radioprogramma van TROS. Afsluiten deed de band toen met een strak Gonna Fly Now (bekend als thema van de Rocky-films); hét nummer waarmee Ferguson naam en faam verwierf over de hele wereld.

Welke herinneringen heb jij nog aan de concerten van Ferguson in Heist-op-den-Berg? Laat het ons weten via jazzarchief@proximus.be.