Zelf investeren in herbruikbare bekers

Bekers aankopen is financieel en ecologisch enkel interessant wanneer de bekers meerdere keren per jaar gebruikt worden. Informeer ook bij de brouwer, want vaak worden via dat kanaal ook bekers ter beschikking gesteld.

Welke beker is dan de beste optie?
Momenteel wordt de PP beker aanbevolen. Een beker uit PP is gemiddeld dubbel zo goed voor het milieu als een PC beker. Dit komt door het zwaarder gewicht van PC bekers (+/- 50 gram) en de hogere milieu-impact van dit type materiaal bij de productiefase dan PP.

Types materialen herbruikbare bekers:
PP (polypropyleen): Polypropeen is een thermoplastisch polymeer, gemaakt van aardolie, dat binnen evenementvaatwerk een wijde toepassing kent. Zowel wegwerpbekers, herbruikbare bekers als bestek en borden worden in PP geproduceerd. In tegenstelling tot het glasheldere PC, zijn herbruikbare bekers in PP eerder melkachtig/licht doorschijnend of gekleurd. Polypropeen kan eenvoudig gerecycleerd worden en heeft recyclingcode 5. Bekers van polypropyleen (PP) zijn milieuvriendelijker dan polycarbonaat (PC) en copolyester (bv. Tritan®). Ze zijn ook krasbestendig, veilig (bevatten geen BPA) en goedkoop.

PC (polycarbonaat): harde doorzichtige plastic gemaakt van aardolie, vaak gebruikt voor herbruikbare bekers. Polycarbonaat heeft een hogere milieu-impact dan de meeste andere plastics. Polycarbonaat heeft recyclingcode 7 (Other) en bevat de hormoonverstorende stof BPA.  Om deze reden is deze plastiek te vermijden.

Copolyester: een copolymeer, gebruikt voor heldere bekers en glazen met een specifieke vorm (speciaalbieren, cava, wijn, …).. Het materiaalmerk Tritan® is een copolyester. Copolyester heeft recyclingcode 7 (Other). Het bevat geen BPA echter er heerst onduidelijkheid over de veiligheid van de BPA-vrije alternatieven.  Deze alternatieven blijken stoffen te bevatten die eveneens schadelijk zijn waardoor deze beter te vermijden zijn.

PLA-beker (op basis van melkzuur): deze bekers zijn niet meer in range omdat ze niet kunnen gewassen worden in de vaatwasser.  Tevens zijn deze  composteerbare materialen in de praktijk moeilijk te verwerken.  Ze zien eruit als PMD maar het betreft composteerbaar afval. Enerzijds vervuilen deze bekers de PMD stroom waar ze niet horen, anderzijds zijn ze moeilijk composteerbaar (kan niet via het reguliere GFT circuit), waardoor deze in de praktijk toch als restafval eindigen. 

Bio-PE bekers: deze bekers worden gemaakt van ethanol afkomstig van hernieuwbare materialen zoals  suikerriet, suikerbiet of tarwekorrels.   Deze werden echter door de meeste gebruikers te opaque bevonden.  Er was meer vraag naar transparantie in bekers waardoor de productie van deze bekers bij Biopla in Lier volledig gestopt is.